0 %
(0 hodnocení)
Bylík kari
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky
0 %
(0 hodnocení)
Bylík kari
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky

Popis

Bylík Kari Madras směs koření 150 g

Kari Madras: Chutná kořenící směs z exotických končin
%%obrazek%%Kari koření vzniklo v Indii v době, kdy byla tato země ještě pod koloniální nadvládou Velké Británie. Brzy se kari stalo populární v daleké Evropě. Je to pestrá kořenící směs, která může obsahovat až 25 různých složek. Typické žluté zbarvení je způsobené barvivem obsaženým v kurkumě. Existuje mnoho variant této chutné kořenící směsi, které se liší především složením a stupněm pálivosti. Kari koření se používá do rýžových a těstovinových jídel, rozličných druhů mas i na ryby. Hodí se také do některých druhů omáček a polévek. Pokrmy nejen ochutí, ale dodá jim také nádherné žluté zbarvení. Kari Madras obsahuje koriandr mletý, kurkumu, hořčici mletou, římský kmín mletý, chilli mleté, pískavici mletou, pepř černý mletý, česnek mletý, fenykl mletý a sůl.
Kari Madras je jednou z variant populárního kari koření, které najde v kuchyni vskutku široké využití, skvěle se hodí například do rýžových pokrmů. Původ této kořenící směsi není doposud s jistotou zcela objasněn, někteří jej kladou přímo do daleké Indie, jiní do Velké Británie.
Složení směsi: kurkuma, koriandr, kmín římský, pískavice, česnek, HOŘČICE, fenykl, chilli, kari lístky
Počátky kari se datují do dob koloniální Indie
Samotný název kari pochází z tamilského jazyka a původně označoval oblíbený indický pokrm. Jednalo se o kousky masa, ryb či zeleniny v lahodné husté omáčce. Samotná omáčka byla dochucená pestrou paletou koření, ve výčtu nechyběla zejména kurkuma, koriandr a římský kmín. Někdy byly součástí dokonce i arašídové oříšky nebo mandle, přepuštěné máslo (ghí), kokosové mléko či palmový cukr. V dobách, kdy byla Indie pod britskou nadvládou došlo k poangličtění názvu na „curry“.
Vznik kari kořenící směsi neboli anglicky curry powder údajně souvisí právě s Brity. Podle tradice si tradiční indické jídlo natolik oblíbili, že si na něm chtěli pochutnávat i ve své původní domovině. A aby byla jeho příprava co nejsnazší, vznikla speciální kořenící směs. Záhy se těšilo koření na evropském kontinentu vysoké oblibě.
Pestrý svět kari koření
V současnosti je kari kořenící směs velmi variabilní a může obsahovat klidně až úctyhodných 25 různých složek. Jednotlivé druhy směsí se od sebe liší kromě složení také stupněm pálivosti. Pokud má směs nádhernou žlutavou barvu, s nejvyšší pravděpodobností ji má na svědomí kurkuma, ta totiž obsahuje žluté barvivo kurkumin.
Kromě základního typu kari koření existuje například anglický, indický, jávský či thajský typ. Některé z nich jsou velmi výrazné a je pro ně charakteristická intenzivní vůně, jiné jsou mnohem jemnější až zcela nepálivé.
Původ Madras kari není dosud zcela objasněn
Jednou ze zajímavých variant kari koření je Madras kari směs. Také za jejím vznikem stojí údajně Britové, avšak nezřídka se tvrdí, že pochází ze stejnojmenného města Madrás (dnes Čennaí). Jedná se o páté největší indické město, které leží na pobřeží Bengálského zálivu v jihovýchodní části země. Mimochodem, město založili v 17. století právě Britové.
Také toto koření se může velmi odlišovat svým složení. Obvykle v něm však dominuje voňavý koriandr a kurkuma, vzhledem k obsahu pálivého chilli je směs většinou mírně až středně pikantní. Kari Madras často obsahuje také hořčici, římský kmín, pískavici řecké seno, černý pepř, česnek a fenykl. Mnohdy nechybí ani zázvor, kmín, bengálská čočka, hřebíček, muškátový květ nebo ořech, skořice, bobkový list a kardamon. Z uvedeného výčtu je zřejmé, že i tato směs může nést tisíce podob chutí a vůní.
Kari Madras: Zdravé a chutné koření
Právě díky mnoha rozličným složkám je v kořenící směsi zastoupena celá škála vitaminů a minerálních látek. Přítomné chilli obsahuje látku zvanou kapsaicin, která se řadí mezi antioxidanty, podporuje termogenezi, přispívá k normálnímu stavu vlasů, podílí se na metabolismu lipidů a sacharidů. Koriandr je vhodný pro kontrolu tělesné hmotnosti, napomáhá udržet normální trávení, činnost nervové soustavy a kardiovaskulárního systému, stejně jako zdravou pokožku. Kurkuma je známá svým pozitivním působením na játra, dýchací systém, klouby, kosti a pokožku.
Kari Madras se uplatí zejména v rýžových pokrmech, kterým dodá příjemnou a výraznou chuť. Skvěle se hodí také do rozličných kuřecích, luštěninových a zeleninových směsí, pro přípravu omáček. Směs lze vyzkoušet také pro dochucení ryb, domácích marinád a majonéz.
A pochopitelně se směs využije i při přípravě tradičních indických pokrmů.
Složení směsi: kurkuma, koriandr, kmín římský, pískavice, česnek, HOŘČICE, fenykl, chilli, kari lístky
Jednoduchý recept na vynikající kuřecí kari Madras
Ingredience
¼ hrnku olej nebo přepuštěné máslo ghí1 hrnek červená cibule1 hrnek koriandru5-6 stroužků česneku3 polévkové lžíce strouhaného zázvoru850 g konzervovaných rajčat400 g neslazeného kokosové mléka2 polévkové lžíce Kari Madras1 polévkové lžíce Garam Masala1 čajová lžička soli¼ čajové lžičky chilli koření2 vykostěná kuřecí stehna1 polévková lžíce citronové šťávy
Návod na přípravu
Tradiční indické kari vyžaduje celou řadu různých ingrediencí a jeho příprava je poměrně zdlouhavá. Následující recept, který obsahuje jedinečnou kombinaci kokosového mléka a speciálních kořenících směsí, je velice snadný a rychlý, přesto je výsledek perfektní.
1. Při nízké teplotě rozehřejte v litinovém hrnci či na pánvi olej nebo ghí. Přidejte na kousky pokrájenou červenou cibuli, část posekaného čerstvého koriandru, mletý česnek a strouhaný zázvor. Za občasného míchání restujte několik minut do té doby, než cibule změkne.
2. Přidejte kořenící směsi kari Madras a garam masala, chilli a sůl. Opět nechte několik minut restovat, dokud se nerozvine intenzivní aroma.
3. Zvyšte teplotu na střední stupeň, vmíchejte nakrájená konzervovaná rajčata a kokosové mléko. Přibližně 10 minut nechte ingredience podusit.
4. Do předpřipravené omáčky přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso. Zakryjte poklicí a ještě zhruba 15 až 20 minut poduste.
5. Na závěr ozdobte zbývající částí čerstvého koriandru a ochuťte citronovou šťávou.
K tomuto chutnému pikantnímu pokrmu se hodí jako příloha zejména rýže basmati, případně tradiční indické chlebové placky naan.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Bylík
Druh koření kari
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky