Popis
Arax Rýže Arborio Risotto 5 kg
Rýže risotto – ARBORIO je druh krátkozrnné japonské rýže seté (Oryza sativa), která se pěstuje v Itálii. Pojmenována byla podle města Arborio v údolí řeky Pád, kde se hojně pěstuje.Tento druh rýže je vhodný a přednostně určený pro přípravu tradičního italského rizota, protože uvařená zrna Arborio se dobře pojí s ostatními zrny a má vysokou schopnost vstřebávat chutě. Navíc po uvaření zrna zůstávají pevná na skus, ale přesto získají i jemnou a mazlavou strukturu. Obsahuje amylopektin (druh škrobu).
Náš vyzkoušený recept:
Snadný recept na přípravu lahodné rýže Arborio s anglickou slaninou.
1 l zeleninového vývaru
350 ml bílého vína - nejlépe Rýnský Ryzlink
200 g libové anglické slaniny - nakrájené na kostičky
3 ks pórku - nakrájené na kolečka
3 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce másla
2 ks nakrájené cibule šalotky
300 g rýže Arborio
100 g nastrouhaného parmazánu
2 špetky soli
Příprava
Na lžíci oleje orestujte do křupava slaninu. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla, přidejte šalotku a pórek, zvolna restujte 10 minut. Přidejte propláchnutou rýži, zalijte vínem, míchejte. Přibližně po 5 minutách přidejte vývar a rýži za občasného míchání uvařte. Uvařenou rýži podle chuti osolte. Odstavte z ohně, vmíchejte parmazán a slaninu, přikryjte a nechte ještě 5 minut dojít.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)
Energetická hodnota
1504 / 354
kJ / kcal
Bílkoviny
6,7
g
Sacharidy
80,4
g
- z toho cukry
0,2
g
Tuky
0,4
g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,1
g
Sůl
0,02
g
Parametry
Výrobce | Arax |