Popis
Arax Semolinové těstoviny drobení Tarhoňa hrubá Piombi 0,5 kg
Tarhoňa hrubá (Piombi)Pod pojmem tarhoňa se neskrývá nic jiného než druh těstovinové rýže používané nejvíce na Slovensku a v Maďarsku. Jedná se o malé nočky vyráběné z nudlového těsta. V české kuchyni se velmi podobá drobení.
Výroba je velmi snadná a nenáročná. Z hrubé semolinové mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohl strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu, jako zavářka do polévek nebo se může konzumovat samostatně opečená na sádle s paprikou.
V okolí maďarského města se tarhoňa vyrábí válením a následném poléváním vodou. Poté se přeseje přes síto, kousky, které se neprosely, se přes síto nalámou. Pokud jsou kousíčky kulatější a homogennější, je tarhoňa považována za kvalitnější.
Slovo tarhoňa pochází ze staroperského slova tarhana, které označovalo směs obilí a jogurtu (nebo mleté obilí vařené v kyselém mléce), kterou používali od starověku kočovníci z Přední Asie pro výrobu kaší. Díky tureckým nájezdům v 16. století se tarhoňa dostala na území Uher, kde v upravené podobě zdomácněla zejména na území Szegedu.
Konzumace tarhoni má velké množství forem. Podává se uvařená ve vodě a smíchaná se zakysanou smetanou nebo vajíčkem. Může se jen lehce podusit na sádle či oleji s cibulkou a následně ochutit například mletou paprikou nebo se může osmažit na slanině s cibulí a ke konci se přidají vařené brambory. Z tarhoni se dá připravit i nevšední příloha.
Složení: Semolinová mouka z tvrdé pšenice, voda.
Alergeny: Obsahuje lepek, může obsahovat stopy vajec.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):
Energie
1550 / 365
kJ / kcal
Tuky
1,6
g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,4
g
Bílkoviny
13
g
Sacharidy
74
g
- z toho cukry
1,8
g
Sůl
0,01
g
Parametry
Výrobce | Arax |
Hmotnost balení | 500 g |