Popis
WormUP Lahodní Cvrčci v čokoládě Bílá citronová čokoláda 30 g
Šmarjá, proč do té čokolády přidávají citron? Cože, oni do ní dávají i cvrčky?! To si piš, že dáváme – a jsme na tuhle kombinaci patřičně pyšní.Milovníci sladkého si v ní rozhodně najdou to své, protože bílá čokoláda je prostě ztělesněním všeho mňamózního. Pokud ale patříš k věčným hledačům nečekaných chutí, pak i tobě udělá tahle dobrota radost. Kromě sladké čokolády se ti totiž na jazyku rozehrají i kyselé tóny citronu a jemná, oříškově nasládlá chuť lahodných cvrčků. Prostě další nezvyklá kombinace, která nás velmi příjemně překvapila!
Proč si pochutnat na jedlém hmyzu?
Zaujme všude, kam ho přineseš
Křupaví červíci a cvrčci rozproudí párty, posezení s přáteli, grilovačku i strejdovy sedmdesátiny. Stačí otevřít pytlík, nasypat trochu cvrčků do misky a nabídnout k ochutnání. Uvidíš, jak si je všichni oblíbí!
Je nabitý živinami
Červíci a cvrčci obsahují spoustu proteinů a nenasycených mastných kyselin. A to chceš! Naopak nechceš složky jako cukr, hormony, éčka nebo glutamát – a ty v našem hmyzu nenajdeš.
Chutná skvěle ve všem
V salátu, na avokádovém toustu, v jogurtu, cereáliích, v pudinku – anebo přímo z pytlíku. Červíci a cvrčci jsou prostě dokonalá sváča ve všech kulinářských podobách. Tvoje jídla navíc doplní o superdávku proteinů!
Udržitelný chov a výroba
Jedlý hmyz se označuje za potravinu budoucnosti. V porovnání s hovězím, vepřovým nebo kuřecím masem totiž „hmyso“ vyžaduje mnohem méně vody a krmiva. Také má výrazně nižší dopad na životní prostředí. Je tak zároveň eco-friendly alternativou masa.
Perfektní dárek, který fakt nikdo nečeká
Jasně, ponožky jsou super, ale co tentokrát vybrat něco originálnějšího, třeba lahodné cvrčky? O takovém dárku se bude mluvit ještě příští Vánoce. A navíc nejspíš nehrozí, že by se sešly dva stejné dárky.
Jako chipsy, ale zdravější a zábavnější
Poprvé si cvrčky objednáš ze zvědavosti. Podruhé proto, že ti jejich čistá, osobitá chuť hmyzu obalená slaďoučkou čokoládou s osvěžujícími tóny citronu naprosto učarovala. A pravidelným hmyzojedlíkem se staneš proto, že má tahle křupavá svačinka nejen výbornou chuť, ale taky perfektně vyladěné složení.
Cvrčci obsahují až 65 % živočišných bílkovin a 12 % nenasycených mastných kyselin, které jsou pro správné fungování těla zásadní. Naopak v nich není ani trochu cukru, hormonů a éček. Taky se vyhýbáme glutamátu, který někteří výrobci hmyzu používají. Glutamát sice zvýrazní chuť, ale při časté konzumaci není pro naše zdraví úplně to nejlepší. My si navíc myslíme, že vynikající, čistá chuť hmyzu doplněná o citronovou čokoládu žádné zvýraznění nepotřebuje.
Jak jíst lahodné cvrčky
Jak jen se ti zachce! Cvrčci mají tu výhodu, že si jejich chuť můžeš dopřát na všechny možné způsoby. Pokud si je chceš užít co nejjednodušeji, stačí otevřít sáček a začít mlsat.
Taky je ale můžeš přihodit do salátu, zamíchat do jogurtu nebo do dipu, zapéct do dezertu i do vánočního cukroví. Záleží jen na tom, kolik kombinací tvoje chuťové pohárky vymyslí. A pokud potřebuješ trochu inspirace, prohlédni si naše vlastní recepty.
Udržitelná sváča budoucnosti
Konzumací jedlého hmyzu dáváš svému okolí najevo hned několik věcí. Že nejsi bačkora a nebojíš se ochutnávat novinky. Že máš chuťové pohárky s vytříbeným vkusem, kterým ke spokojenosti nestačí obyč brambůrky. A taky že ti není jedno, jak tvoje jídlo ovlivňuje životní prostředí.
Jedlý hmyz se podle legislativy řadí mezi hospodářská zvířata. V porovnání s drůbeží nebo skotem ale k jeho chovu potřebujeme výrazně méně půdy, vody a krmiva a zároveň při něm vzniká několikanásobně nižší množství skleníkových plynů a odpadu. Jako krmivo hmyzu klidně poslouží organický odpad, a tak se snižuje množství potravinového odpadu. A protože my ho ještě k tomu všemu chováme na české farmě a vyrábíme naše dobroty lokálně, i uhlíková stopa našeho hmyzu je přívětivě nízká.
Otázky, které tě možná napadají o jedlém hmyzu
Jaký druh hmyzu zpracováváte a jak takový chov hmyzu vypadá?
WormUP zpracovává cvrčky domácí (Acheta domesticus), kteří se chovají na farmě na Vysočině. Vzhledem k tomu, že hmyz je považován za udržitelnou potravinu, řekli jsme si, že do udržitelnosti patří i lokální chov a lokální výroba. Chov cvrčků je mimochodem mnohem čistší než jakákoliv jiná živočišná výroba.
To se jí živé?
Cvrčci jsou ze všeho nejdříve zchlazeni a zmrazeni, takže přejdou do hibernace. Poté, co se dopraví z farmy k nám do kuchyně, následuje tepelná úprava ve vroucí vodě a sušení v horkovzdušné troubě. Jsou tedy připraveni k okamžité spotřebě. Jíst živý hmyz považujeme za zbytečné a nechutné. Nikoho by ani nenapadlo chytnout si slepici a zaživa jí ukusovat nohu. Proto považujeme usmrcení a tepelnou úpravu za jedinou správnou cestu.
Jaké mají cvrčci výživové hodnoty?
Lahodní cvrčci obsahují celých 65 % proteinu a přes 12 % nenasycených mastných kyselin (tuků kvalitativně podobným rybám). Z těchto důvodu jsou velice výživní.
Nepřijdou cvrčci sušením o vitamíny?
Musíme si uvědomit, že jde o maso a maso téměř vždy tepelně upravujeme, aniž bychom si tuto otázku kladli. Živočišné produkty totiž jíme především pro jejich výživové hodnoty a chuť. Tepelnou úpravou živočišných bílkovin dochází k takzvané denaturaci bílkovin, čímž se stávají stravitelnějšími a chutnějšími. Obdobně tento proces probíhá například při vaření vajíček.
Je hmyz vhodný pro vegetariány a vegany?
Ačkoliv jsou červi a cvrčci živočichové, lidé si hmyz s masem dost často nespojují a spíše mají problém jej někam zařadit. Oficiálně se navíc k masu, podobně jako třeba ryby a mořské plody, nezařazuje. Proto má potenciál oslovit třeba i vegetariány a vegany.
Jedním z velkých argumentů je to, že hmyz nemá vyvinuté receptory vnímání bolesti a stresu – jeho chov a zabití je proto mnohem etičtější než v případě krávy nebo prasete. Může se navíc stát vynikajícím zdrojem živin, které vegetariánská nebo veganská strava postrádá (zejména bílkovin). Mohl by tak částečně nahradit třeba sóju, která je sice oblíbeným zdrojem proteinu, ale její pěstování má velký negativní dopad na naši planetu.
Existuje už dokonce skupina lidí, kteří se nazývají entovegany. Jejich strava se skládá z kombinace rostlinných zdrojů a hmyzu, který zajišťuje dostatek potřebných živin a řeší nevyhnutelné nutriční nedostatky striktně veganské stravy a problémy s její udržitelností.
Složení lahodných cvrčků v bílé citronové čokoládě
- Sušení cvrčci domácí (Acheta domesticus) (49 %)
- Bílá čokoláda 49 % (cukr, kakaové máslo, sušené mléko, slunečnicový lecitin, výtažek z vanilky; kaková sušina nejméně 31 %)
- Kyselina citronová
Ze 100 g cvrčků ti do těla naskáče:
Energetická hodnota
2190 kJ/ 523 kcal
Tuky (mastné kyseliny)
29 g
- z toho nasycené
17 g
Sacharidy
31 g
- z toho cukry
28 g
Sůl
0,6 g
Bílkoviny
35 g