Popis
Včelařství Domovina Med s chilli 180 g
Med s chilli 180 gAhoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Říkadla pro dospělé a jiné hříčky:
„Patří mu první příčky.
Čertíci se smějí,
ti mají nejraději
v medu chilli papričky.“
Pálení se ve slaďoučkém medu příjemně rozplyne a ještě dlouho ve vás zanechá žár a dobrou náladu.
Jak jsme objevili chilli a med?
Mám rád pálivé, proto jsme se pustili do medu s příchutí chilli. Přece do něj nezamícháme obyčejnou feferonku. Ale kombinace sladkého medu a ostrého kajenského pepře dělá zajímavou chuť, která má co nabídnout. Obzvláště těm z vás, kteří mají rádi, když to opravdu žhne.
Složení a konzistence chilli v medu
Chilli med se skládá výhradně z medu a mletého kajenského pepře. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletý kajenský pepř. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s chilli v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Chilli – popis a zajímavosti
Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) se česky nazývá také feferonka či kajenský (cayenský) pepř. Jedná se o plod exotické křovité papriky ze Střední Ameriky.
- Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.
- Její pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).
- Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba chilli medu
Ochucený med s chilli děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním s kajenským pepřem. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme chilli v medu nejraději?
Někdo to rád pálivé. Vy také? Proto si pochutnáte na našem skvělém medu s chilli. Hodí se ke všemu, k čemu máte chuť dát si pořádně vostrej nářez. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů (třeba žebra) a do dezertů. Úžasný je na pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu – čupr pepr. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: udělejte si to pálivé – medové kuře s chilli medem.
Podrobnosti o chilli medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 389 / 332 kcal
Tuky
0,2 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,4 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (99 %), mletý kajenský pepř (1 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 180 g |