Popis

MycoMedica Shiitake houževnatec jedlý sušený 100 g

Sušená shiitake (houževnatec jedlý) je vhodná pro gastronomické využití. Obsahuje účinné látky v přirozeném poměru zdrojové houby.

Houževnatec jedlý

- sušené celé plodnice

- pro gastronomické využití

- vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukanů

- nejvyšší kvalita

- kontrolované pěstování

- ručně sbíraný

Obsah balení: 100g
 
Hmotnost balení: 100g
 
Shiitake je také velmi chutná a používá se do salátů, polévek, rizota, je vynikající jako příloha k masu. 
 
 
RECEPTY:

Císařovy houbové placičky s bramborovou kaší

Recept pro 4 osoby
 
Karbanátky:

- 25g sušeného Agaricu

- 25g sušené Shiitake

- 4 polévkové lžíce ovesných vloček (lze nahradit jednou žemlí pokrájenou na kostičky a namočenou v mléce)

- 1 vejce

- 1 malá cibule

- 2-3 stroužky česneku

- majoránka

- sůl

- pepř

- 2 lžíce strouhanky

- olivový olej

Bramborová kaše:

- 5 středně velkých brambor (varný typ C)

- 80g másla

- 100ml šlehačky

- 1 středně velká cibule

- sůl

Postup přípravy:

- potřebné množství hub namočte přes noc do mléka

- vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru

- přidejte vymačkané ovesné vločky (nebo žemli), vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku

- promíchejte, v dlani tvořte kuličky, které zploštíte na placičky

- smažte na oleji cca 5 min po každé straně

- oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a uvařte je v osolené vodě (cca 20 min)

- uvařené brambory slijte a rozšťouchejte v hrnci nebo rendlíku anebo je prožeňte lisem na brambory

- po kouscích zapracujte máslo a přilívejte lehce ohřátou šlehačku, kaši metlou vyšlehejte dohladka

- jemně nasekanou cibulku osmažte na másle a použijte jako ozdobu na kaši

Recept připravili pro Vás MycoMedica kuchaři Míša Kholová a Jan Průša.

Japonský dýňový krém s Shiitake
 

Recept pro 4 osoby

- 10g sušené Shiitake

- 1 hokaido dýně

- 2 šalotky

- pancetta (nebo slanina)

- 4 větší brambory

- 1l zeleninového vývaru

- chilli paprička

- olivový olej

- máslo

- sušený rozmarýn

- sůl

- pepř

- koriandr

Postup přípravy:

- potřebné množství Shiitake namočte přes noc do vody

- dýni oloupejte a zbavte jadřince a nakrájejte na větší kostky

- dýni vložte do pekáčku s olivovým olejem, solí a pepřem

- pečte na 200°C cca 30 min

- upečenou dýni přepasírujte přes jemné sítko

- v hrnci zpěňte šalotku na olivovém oleji

- přidejte slaninu a krátce ji orestujte

- přidejte brambory nakrájené na kostky a zalijte vývarem

- přidejte propasírované dýňové pyré, chilli, sůl, pepř

- přiveďte k varu a vařte dokud brambory nezměknou

- na pánvičce rozpusťte máslo a orestujte Shiitake nakrájenou na plátky

- dochuťte Shiitake solí, pepřem a rozmarýnem

- krém podávejte posypaný orestovanými plátky Shiitake a koriandrem

Připravily pro Vás MycoMedica kuchaři Míša Kholová a Jan Průša.

Nudle s Shiitake, pancettou a římským salátem
 

Recept pro 4 osoby

- 10g sušené Shiitake

- 250g těstovin

- olivový olej

- 1 větší šalotka

- 100g pancetty

- 1 dcl bílého vína

- 1dcl smetany na šlehání

- 100g parmazán

- sůl

- pepř

Postup přípravy:

- potřebné množství Shiitake namočte přes noc do vody

- těstoviny uvařte dle návodu na obalu v osolené vodě

- na olivovém oleji zpěňte na jemně nakrájenou šalotku, přidejte nakrájenou shiitake a pacettu a orestujte

- zalejte bílým vínem a nechte odpařit alkohol

- přidejte na proužky nakrájený římský salát, zalijte smetanou a nechte chvíli prohřát

- osolte, opepřete

- podávejte posypané parmazánem

Připravily pro Vás MycoMedica kuchaři Míša Kholová a Jan Průša.

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce MycoMedica
Hmotnost 100 g
Forma mleté