Popis
Dallmayr Intensa 1 kg
Káva zrnková DALLMAYR Crema D'Oro Intensa 1 kgChuť kávy Dallmayr vděčíme za nejdokonalejší zrna, která rostou v nejlepších výšinných oblastech světa. Mezi nejvýznamnější země, ze kterých naše káva pochází, patří: Etiopie, Papua-Nová Guinea, Kolumbie a Brazílie. Káva Dallmayr je neustále kontrolována špičkovými odborníky, kteří dbají na kvalitu, aby káva měla intenzivní aroma a jemnou kyselost.
DALLMAYR Crema D'Oro Intensa je směs složená ze speciálně vybraných nejušlechtilejších zrn arabik. Poté, aby doplnila její jedinečnost, byla podrobena pečlivému, střednímu vyhoření. Po otevření balení si můžete všimnout mistrovství německé pražírny. Vybraná zrna nejsou velká a každé z nich je rovnoměrně vypáleno.
Směs je celá tvořena zrny arabiky, ale díky speciálnímu procesu pražení z nich bylo extrahováno to nejlepší. Vyniká mezi ostatními polohami intenzitou v chuti a vůni a jemnou, hustou cremou. Nejedná se o blend, který obsahuje tóny hořkosti, nicméně po ochutnání můžete cítit pro Dallmaye charakteristické lehké tóny kyselosti.
Nejlepší je připravit ji v automatickém kávovaru. Díky cremě a intenzivní chuti poslouží jako cappuccino nebo latte macchiato, samozřejmě nezapomínejte na caffe crema. Po namletí zrn ji lze uvařit min. v baňkovém kávovaru, kavárně nebo také tradičním způsobem.
Informace :
- Aromatická a silná
- Druh kávy: zrnková
- Složení: 100% Arabika
- Čistá hmotnost: 1000g
- Stupeň pražení - střední
Druhy kávy - Arabica a Robusta ve srovnání.
Z mnoha různých druhů kávy hrají dvě zvláštní roli: Arabica (coffea arabica) a Robusta (coffea canephora). Představují 98 procent surové kávy vyráběné po celém světě.
Arabica je z hlediska chuti považována za ušlechtilejší z těchto dvou druhů, pěstovaných ve výšce až 2200 m a sbíraných namáhavě ručně. Čím výše káva, tím nižší je průměrná roční teplota, takže plody kávy tam dozrávají pomaleji. Proto mají více času na rozvinutí maziva, aroma a jemných kyselin.
ODRŮDY ZRN:
- Arabica
Název: Coffea arabica
Původ: Etiopie
Výška: 800 ‒ 2200 m
Teplota: 15 ‒ 24°C
Tvar: Oválný, plochý, podlouhlý, s výřezem S
Aroma: Ušlechtilé, jemné, svěží, ovocné
Kofein: 0,9‒1,4%
- Robusta
Název: Coffea canephora
Původ: Kongo
Výška: 0 ‒ 800 m
Teplota: cca. 26°C
Tvar: Malý, zaoblený s rovným průřezem
Aroma: Zakouřené, kořeněné, zemní, dřevěné
Kofein: 1,8‒4,0%
Na původu záleží
Tajemství jedinečného charakteru kávy Dallmayr tkví již v surové kávě. Používáme nejjemnější vysočinské rostliny z nejlepších pěstebních ploch na světě. Mezi naše nejvýznamnější zásobovací země patří Etiopie, Papua-Nová Guinea, Kolumbie a Brazílie.
Nejlepší pěstební podmínky se rozprostírají v oblasti rovníku, v takzvaném pásu kávových sadů. Káva roste výhradně v tropických a subtropických zónách, v severní šířce 23 stupňů a jižní 25 stupňů. Jak široká páska se rozprostírají kávové oblasti severně a jižně od rovníku kolem zeměkoule.
Podél tohoto takzvaného pásu kávových sadů se tento stimulant pěstuje přibližně v 80 zemích, přičemž jen několik z nich má ekonomický význam. Třetina kávy uváděné na světový trh se vyrábí v Brazílii.
Pěstování
Stejně jako u vína, mnoho faktorů ovlivňuje charakter kávy: vlastnosti půdy, teplota a množství srážek během zrání ovlivňují chuť kávy.
Kávová rostlina je citlivá. Potřebuje hodně péče a k tomu udržitelné klima ‒ ve dne i v noci. Potřebuje dostatek srážek a hodně stínu, netoleruje silný vítr ani extrémní vedra a nízké teploty. Půda by měla být bohatá na živiny a dobře ukládat vodu, což se děje například u sopečných půd. V zásadě pro polohu pěstební plochy platí pravidlo: čím výše káva, tím chladnější je také průměrná roční teplota. Ovoce kávy dozrává pomaleji ‒ a má více času na rozvinutí chuti, vůně a zejména kyselin.
Káva bio pochází ze smíšených kultur. Na takových plantážích rostou nejen kávovníky, ale i jiné rostliny, například banánovníky nebo jiné vysoce rostoucí stromy. Tvoří takzvané stínové stromy, které svou vysokou hustou střechou z listů chrání citlivé kávovníky před intenzivním sluncem a vydatnými srážkami.
Nomenklatura
Název Dallmayr je synonymem pro vynikající kvalitu produktů a služeb s více než 300letou tradicí. Dallmayr je také jednou z nejznámějších německých značek kávy.
Díky obchodu s domácími i mezinárodními produkty časem vznikly slavné Lahůdky, které mají vlastní gastronomii a catering. Naše zkušenosti z nás udělaly uznávaného partnera v oblasti obchodu, služeb a gastronomie.
Stupeň pražení kávy - jak klasifikujeme?
- 1/5 Od přibližně 130 °C se složky surového zrna viditelně přeměňují. Mění barvu ze zelené na nažloutlou.
- 2/5 Bezprostředně předtím, než dojde k „first crack“ při teplotě kolem 190 °C, jsou zrna ještě kompaktní, ale již světle hnědá. Od té doby se rozvíjí aroma kávy.
- 3/5 Nejsvětlejší pražené kávy jsou vhodné na filtrovanou kávu. Mají často komplexní ovocnou notu.
- 4/5 Středně hnědé pražení vzniká při teplotě cca. 200°C. Leskne se jako Café Crème nebo silná káva filtrovaná.
- 5/5 Tmavá, černohnědá zrna jsou typická pro přípravu jako espresso. Jemnější ovocné kyseliny z větší části mizí.
Teprve pod vlivem pražení získají zrna typickou hnědou barvu, spojenou s kávou. Během prvních minut vznikají ovocné kyseliny, které s dobou pražení stále více mizí. To znamená, že čím déle se praží kávové zrno, tím méně kyselý je konečný produkt. Delší pražení zintenzivňuje barvu a chuť zrn. Tato aromata z pražení vytvářejí typickou, příjemně nahořklou chuť espressa.
☕ Příprava:
Nejlepší je připravit ji v automatickém kávovaru. Po namletí zrn ji můžete uvařit min. v baňkovém kávovaru, kavárně nebo také tradičním způsobem.
Parametry
Výrobce | Dallmayr |
Značka | Dallmayr |
Hmotnost | 1000 g |
Složení kávy | arabika |
Stupeň pražení | střední |
Kyselost | jemná |
Odrůda | Arabica |