Popis
Dos Mundos Guatemala Finca La Senda 250 g
Guatemala Finca La SendaChuťový profil: ostružiny, rozinky, karibský rum, nugát
Oblast: Acantenango
Farmáři: Arnoldo Pérez Melendez & Maria Eugenia Escobar
Farma: La Senda
Odrůda: 100% arabica caturra
Zpracování kávy: natural Mosto Champagne
Nadmořská výška: 1 800 m.n.m.
Sklizeň: 2024
Proč tato káva patří do naší limitované edice?
Objevte jedinečný zážitek z kávy z Finca La Senda, zpracované pomocí kvasinek ze šampaňského, které jí dodávají sladké a jemně alkoholové tóny, zatímco zůstává perfektně vyvážená v chuti. Tato exkluzivní káva je produkována jen v omezeném množství, což z ní činí opravdový poklad pro milovníky výběrové kávy. Naše dlouhodobá spolupráce s producenty káv, jako je Finca La Senda, nám umožňuje přinášet vám to nejlepší z jejich úrody opakovaně, ale vždy s něčím novým a vzácným. Doufáme, že si kávu užijete stejně jako my.
Příběh Finca La Senda se začal psát ve 40. letech 20. století, kdy Arnaldův otec jako první zahájil pěstování kávy v oblasti Acantenango. Arnaldo zasvětil celý svůj život práci s kávou a po mnoho desetiletí každoročně dodával svou úrodu místnímu družstvu. V roce 2017 ale nastal zásadní zlom. Oblast navštívili specializovaný obchodník s kávou a kávový konzultant, kteří při slepé degustaci objevili vysoký potenciál káv z Finca La Senda. Po několika rozhovorech se Arnaldo a jeho manželka Maria rozhodli vybudovat vlastní zařízení na zpracování kávy, které dokončili za pouhých šest měsíců. Naučili se, jak propojit své dosavadní znalosti s novými metodami zpracování, aby dosáhli co nejlepších výsledků. S podporou rodiny a přátel se zaměřili na pečlivý výběr třešní, dlouhou a kontrolovanou fermentaci a pomalé sušení ve stínu. Na farmě pracuje během roku 14 zaměstnanců, během sklizně se jejich počet zvyšuje na zhruba 70, přičemž všichni pocházejí z místní vesnice.
Finca La Senda se nachází na úbočí hory Balám v nadmořské výšce 1 550 – 1 970 m.n.m. Sopečná půda poskytuje kávovníkům dobrou výživu a také klima přispívá k dobrým podmínkám, které dělá tuto oblast ideální pro pěstování kávy.
Kromě odrůdy Bourbon na farmě La Senda můžete najít i odrůdy Caturra a Typica.
Arnaldo a Maria chtějí zajistit své farmě specializovanou pozici jako dodavatelé výběrové kávy, přičemž jsou otevření novým nápadům a zpětné vazbě od zákazníků.
Zpracování
Káva je sklízena selektivně, vybírají se pouze zralé plody. Po mycím procesu se celé třešně přenášejí do fermentačních nádrží s italskými šampaňskými kvasinkami na 72-96 hodin. Poté se šťavnatá kapalina plná chutí a kvasinek odčerpá a použije se k fermentaci nové várky kávy, což trvá až 120 hodin. Tento proces s koncentrovanou kapalinou umožňuje kávě vyvinout zvlášť jasnou aciditu a tělo. Následně jsou třešně sušena po dobu 21 dnů a poté odslupkována. Jakmile zrna dosáhnou ideální vlhkosti, jsou připravena k exportu.
Doporučená příprava na V60
18 g
množství kávy
300 ml
množství vody
2:10 min
čas extrakce
Jak si správně připravit kávu?
Jak správně skladovat výběrovou kávu?
Kde můžete naši kávu ochutnat?
Parametry
Výrobce | Dos Mundos |
Chuť kávy | ovocná |
Způsob přípravy | do překapávače |