Via Naturae žlutá čočka 500g
Čočka žlutá neboli holubí hrách je luštěnina obsahující vysoké množství esenciálních aminokyselin (hl. methioninu a lysinu), díky čemuž je skvělou složkou vyvážené pestré stravy člověka. V Indii patří k oblíbeným luštěninám, při vegetariánských dietách slouží jako kvalitní zdroj bílkovin. Tato orientální čočka je oloupaná a čištěná hned po sklizni. Je obzvláště bohatá na bílkoviny. Má příjemnou jemnou chuť a nemusí se předem namáčet, ale nesmí se příliš dlouho vařit, protože se rozpadá. Zasyrova bývá oranžová, ale vařením rychle vybledne a zbarví do žluta. Sůl způsobuje tvrdnutí slupky, tak je vhodné přidávat ji až na konci vaření. Jako prevenci nadýmání z důvodu obsahu purinových látek se doporučuje při vaření přidat bobkový list, majoránku, saturejku. Koření napomáhá vstřebat plyny, které se tvoří během trávení a zároveň zvýrazní chuť každé luštěniny. Žlutá čočka je po uvaření velmi měkká a krémová a proto se hodí k mnoha pokrmům, je obzvláště populární v tradiční turecké kuchyni. Přidává se do pokrmů s kari a smíchaná s rýží je hlavní přílohou zeleninových i masitých pokrmů ve většině orientálních kuchyní.Ze žluté čočky připravíte, polévky, kaše, ale můžete ji použít i jako zavářku. Žlutá čočka je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek) a vitamínu B6. Obsahuje vysoký podíl vlákniny. Je lehce stravitelná, a proto je vhodná i pro děti. OBSAH BALENÍ: 500G