Popis
Lavazza Crema Decaffeinato 0,5 kg
I přes zcela přirozený proces, který odstraňuje vodou více než 99% obsahu kofeinu, je tato káva tak bohatá, že je těžké uvěřit, že je bez kofeinu. Pro tuto směs jsou používány jen prémiová Arabiky z Brazílie a Kolumbie. Dec dělá vynikající krémové espresso.++ jemná káva
+++ dobrá pěna
+ velice nízký obsah kofeinu
+++ dobrá pro kávové automaty
+++ dobrá pro espresso
++++ velmi dobrá pro cappuccino nebo Latte Macchiato
+++ dobrá jako ranní káva
Káva bez kofeinu je káva, z které byl odstraněn kofein, resp. jeho koncentrace snížena asi o 97%. Doporučuje se namísto klasické kávy společně s meltou nebo jinými kávovinami bez kofeinu pro kardiaky a lidi trpící hypertenzí. Na světové spotřebě kávy se podílí asi 10%. K dostání je jak klasická mletá káva, tak i rozpustná. Jeden šálek (240 ml) bezkofeinové kávy obsahuje zhruba 2 - 12 mg kofeinu, šálek klasické kávy zhruba 100 mg a více. Výrobu kávy bez kofeinu patentoval Ludwig Roselius v roce 1905.
Evropský proces je nejčastější postup výroby kávy bez kofeinu. Spočívá v tom, že se ještě nepražená káva namáčí ve vodě a po rozevření zeleného zrna promývá v methylenchloridu. Ten absorbuje kofein. Nakonec se káva opět promyje ve vodě a znovu vysuší. Po tomto procesu zůstane káva aromatická a s dobrou chutí, pouze s drobnými náznaky chemické příchuti v chuťovém dozvuku.
Švýcarský vodní proces se obejde bez chemické reakce, ale výsledná káva je méně aromatická a má méně výraznou chuť. Káva je kompletně vylouhována v horké vodě a páře a výluh je filtrován filtry s aktivním uhlíkem. Po odstranění kofeinu z výluhu se v něm kávové boby opět namáčejí a jeho nasátím opět získávají své aroma a chuť. Po usušení se kávová zrna upraží. Nevýhodou tohoto procesu je, že kromě kofeinu odstraňuje také éterické oleje a aromata a káva je tak bez vůně a chuti. Pro tento proces je vhodnější arabica než robusta.
Parametry
Výrobce | Lavazza |
Značka | Lavazza |
Hmotnost | 500 g |
Složení kávy | arabika a robusta |
Bez kofeinu | ano |
Stupeň pražení | střední |
Odrůda | Arabica |