Popis
Los Muertos Výběrová káva Kenya 250 g
KÁVA: Kiriaini Muranga AB washedOBLAST: Gatagua, Muranga, KENYA
Druh: 100% Arabica
Odrůda: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Nadmořská výška pěstování: 1 700 - 1 900 m
Období sklizně: květen až červenec
Proces: Promytý
Sušení: Terasy
Stupeň pražení: Střední
Acidita: 4/5
Cupping score: 86,75
Chuťový profil: hrušky, citrusy, černý čaj
Zpracovatelské centrum Kiriaini se nachází ve vesnici Kiriaini. Provozuje ji družstvo Thikagiki a byla založena v roce 1974.
Centrum slouží pro 571 farmářů, kteří sem dodávají svou kávu ke zpracování.
Farmáři dodávající do Kiriaini pěstují převážně odrůdy SL28 a SL34 v malých kávových zahradách, kde je průměrně asi 200 stromů. Odrůdy „SL“ jsou kultivary, které původně uvedly na trh Scottovy zemědělské laboratoře (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Brzy se staly preferovanými stromy pro mnoho pěstitelů v Keni díky jejich hluboké kořenové struktuře, která jim umožňuje maximalizovat využití omezených vodních zdrojů a prosperovat i bez zavlažování. Jsou pěstovány s důrazem na udržitelnost a dobré zemědělské praxe s co nejmenším dopadem na životní prostředí.
Batian je poměrně nová odrůda představená Keňským výzkumným ústavem pro kávu (CRI) v roce 2010. Batian je pojmenován po nejvyšším vrcholu hory Mount Kenya a je odolný vůči CBD a CLR. Tato odrůda má také výhodu rychlého dozrávání – plodí již po dvou letech. Podobně jako Batian, Ruiru 11 je nová odrůda známá pro svou odolnost vůči nemocem a vysoké výnosy. Také začíná plodit ovoce již po 2 letech.
Keňské kávy jsou klasifikovány podle velikosti. Zrna AB jsou ta, která mají velikost mezi sítem číslo 15 a 18, což znamená, že zrna mají velikost mezi 6 a 7 milimetry.
Parametry
Hmotnost | 250 g |
Chuť kávy | ovocná |
Kyselost | vysoká |