Nutsman Pistácie pražené solené 21/25 Množství: 1 kg
Složení: Pistáciové oříšky, sůl Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením. Alergeny: Skořápkové plody.Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů. Upozornění: Výrobek obsahuje skořápky. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3 let. Země původu: USA Pistáciové oříšky Pistácie je zhruba 10 m vysoký a asi 30 m široký keř, který kdysi nejspíše divoce rostl v suchých oblastech střední a západní Asie. Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny19. století se pěstují i v Kalifornii. Plody pistácií – pistáciové oříšky, jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené. Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká. Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni. Složení pistácií Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny. Jsou požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin. Dále obsahují draslík, hořčík a vápník, tedy trojici látek zvyšující naši obranyschopnost a snižující vysoký krevní tlak. Také obsahují vitamíny A, B, E, železo, měď, selen a zinek a další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením. Využití pistácií Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny. Dále také moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí. U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z naprasklých skořápek. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.