0 %
(0 hodnocení)
Pleva
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky
0 %
(0 hodnocení)
Pleva
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky

Popis

Pleva Medovina z Potštejna ze sudu po bourbonu limitovaná 0,5 l

Poctivá potštejnská medovina kvašená z květových medů a zrající půl roku v sudu po bourbonu z Kentucky. Voňavá chuť bourbonu, méně sladkosti

Poctivá potštejnská medovina kvašená z květových medů a zrající půl roku v sudu po bourbonu z Kentucky. Voňavá chuť bourbonu, méně sladkosti.

Vyladěná receptura naší tradiční potštejnské medoviny z prvních jarních medů je výsledkem několika let hledání tajemství výroby poctivé, kvalitní a chuťově dokonalé medoviny. Staření v sudu po bourbonu z Kentucky dodalo medovině zcela nový chuťový rozměr, ztratila něco ze své sladkosti a získala voňavou chuť po bourbonu s dozvukem jemné vanilky po dřevě. Medovina ze sudu tak potěší každého, kdo v medovině nehledá sladkost, ale rád objevuje nové dimenze chutí.

Výjimečná chuť odráží kvalitní složení
Tradiční potštejnská medovina vzniká studeným kvašením z prvních jarních medů a pyšní se vynikající chutí a špičkovou kvalitou. Její recepturu jsme vyladili k dokonalosti a na postupu její výroby bychom neměnili ani jediný krok. Protože dbáme na čistě přírodní složení, medovina neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či přidaný cukr. Chuť medoviny tak plně odráží kvalitu medu, ze kterého je vyrobena.

Hledání a zdokonalování chutí
Výroba medovin je doménou a koníčkem Milana Plevy, věnuje se jí již více než 30 let a neustále ho baví zdokonalovat jejich chuť, zkoušet nové postupy a hledat nové chutě. Z jednodruhových medů vyrábí medoviny jednodruhové. Experimentováním se všemi chutěmi zahrady a obohacováním medovin v průběhu kvašení o nejrůznější ovoce, bylinky nebo jiné přírodní poklady vznikají naše speciální limitované edice. Přišel také s nápadem medovinu vypálit, díky čemuž je na světě náš báječný Medovec. A právě po diskuzi s panem Dlabolou z palírny Dlabka, ve které nám Medovec vypálili, vznikla také zajímavá myšlenka - jaká by asi byla medovina, která by zrála v sudu po jiném destilátu.

Po pár experimentech jsme se rozhodli pro sudy po bourbonu, se kterými již měl pan Dlabola své zkušenosti a chuťově nám je doporučil. A tak jsme naši potštejnskou medovinu naložili do sudu po bourbonu z Kentucky a nechali ji tam více než půl roku zrát. Byla to naše první zkušenost se stařením medoviny v sudu, její výsledek nás nesmírně potěšil a úplně nám otevřel dveře do další dimenze kouzlení s medovinou a její chutí. Patříte-li k těm, kteří medovinu tak úplně nevyhledávají pro její sladkost, pak medovina ze sudu bude přesně pro vás.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Přírodní medovina
Medovina se vyrábí kvašením pouze z čistého medového roztoku a následným zráním. Typický poměr medu vůči vodě je 1:2. Do medoviny označované jako "přírodní" se nepřidávají další přísady (jako koření, byliny nebo ovoce). Aroma a chuť medoviny odráží charakteristiku použitého medu. Tato kategorie medovin je nejžádanější a sommeliéry nejvíce ceněná.
Druh medu
Světlý med květový neboli nektarový je původem z nektaru rozličných květin. Včely pak v úle nektar přetvářejí na med. Obsahuje lehce stravitelné cukry.
Proces výroby

Tato medovina byla vyrobena za studena. To znamená, že při její výrobě nedošlo k ohřátí medu nad teplotu 40-45°C, což je běžná teplota v přírodě, vůči které je med odolný. Při vyšších teplotách může dojít k poškození a znehodnocení některých drahocenných složek medu. Medoviny vyráběné studenou cestou jsou tou nejlepší volbou.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Pleva
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky