Popis
Veteráno krétský celozrnný chléb na Dakos Paximadi 500 g
Veteráno krétský celozrnný chléb na Dakos (Paximádi) 500gDakos zná na Krétě každý. Je to suchar z ječmene, žita a olivového oleje. Těsto na Paximádi je uhnětené tradičním způsobem bez jakýkoliv umělých přísad. Většinou se peče na dřevě anebo ve velkých pecích.
Pečivo pro přípravu krétské speciality Dakos.
– Pečivo trochu pokapeme vodou, aby lehce změklo, ale zůstalo stále křupavé– Zakapeme kvalitním olivovým olejem– přidáme vrstvu velmi nadrobno nasekaných rajčat– posypeme nastrouhaným sýrem feta– okořeníme oreganem nebo bazalkou– případně přidáme olivy nebo kapary
Pekárna a cukrárna Veteráno (Βετεράνο) od roku 1983Lokalita: Ierapetra, ostrov Kréta
Složení: celozrnná mouka (žitná 75% a pšeničná), sůl, kvásek, voda.
Recept na Dakos s rajčaty a fetou
Dakos - suchar Paximadi s rajčaty a Fetou z ostrova KrétaDakos – Ντάκος κρητικός – chuťovka z ostrova Kréta, je navlhčený suchar Paximadi, obložený rajčaty a sýrem Feta. Vyšperkovaný pikantními kapari a božskými olivami. V Řecku se s ním můžete ovšem setkat i pod názvem Kουκουβάγια..OTEVŘÍT RECEPT
Αρτοζαχαροπλαστείο Βετεράνο
Tento chléb vyrábí vyhlášená cukrárna Veteráno ve městě Ierapetra na ostrově Kréta. Byla založena v roce 1983 Manolisem Pangalosem. Ve Veteranu najdete širokou škálu nejen sladkostí, které hledáte v klasické cukrárně, ale také krétské tradiční výrobky, které hledáte u místních receptů, z nichž nejznámější je krétské tradiční kalitsouni. Podnik se také specializuje na výrobu různých druhů chleba a originálních krétských tradičních sucharů, jako jsou dakos, ječmenové rohlíky a mnoho dalších.
Parametry
Výrobce | Veteráno |