97 %
(13 hodnocení)
20 g
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky
97 %
(13 hodnocení)
20 g
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky

Popis

WUGI Vodní kefírové kultury na zkoušku (až na 10 litrů kefíru)

Vodní kefírové kultury na zkoušku - 1 x 5 g vodních kefírových kultur.
Ještě jste nepili WUGI vodní kefír? 
To je super, tohle balení na zkoušku je ideální. Je to jeden balíček vodních kefírových kultur ze kterého vyrobíte asi 10 litrů kefíru a během třech týdnů si vyzkoušíte, jak je příprava jednoduchá.
100% organické   bez sóji   bez GMO   bez lepku  vegan  bez laktózy

 
2 věci na dokonalou přípravu vodního kefíru:

WUGI sklenice - tak akorát velká, tak akorát pevná,
lyofilizované ovoce, které kefír dokonale obohatí o vitamíny a ochutí 

Vodní kefír WUGI vhodný pro všechny
Vodní kefír WUGI je rostlinná alternativa k mléčnému. Potřebujete jen vodu a cukr a máte sladko-kyselé perlivé osvěžení bez chemie. Pro příznivce kokosové chuti, může být inspirací kokosový kefír vyrobený z kokosové vody či mléka. Vodní kefírové kultury jsou vhodné pro jakékoliv rostlinné mléko či ovocnou šťávu.
Kefír pro vás může být i iontovým nápojem, který dodá energii a potěší chuťové pohárky.
Jak vodní kefír vzniká?
Vodní kefír vzniká fermentací neboli kvašením kefírových kultur ve vodě, ovocné šťávě, kokosovém mléce či vodě. Kefírové kultury požírají cukr a mění ho na bublinky, kyselinu mléčnou a octovou a další látky. Přitom kultury v nápoji jsou stále živé a na oplátku do něj produkují svoje enzymy, které nám pomáhají s trávením.
Vodní kefír je osvěžující jemně perlivý nápoj s malým množstvím zbytkového cukru. Je bohatý na přátelské bakterie, enzymy, živiny, vitamíny a minerály. Které jsou nezbytné pro správné fungování střev.
Připomíná vám to kombuchu? Ano jsou příbuzní. Jedná se o fermentované nápoje s drobnými odlišnostmi. Vodní kefír oproti kombuše obsahuje jiné kultury - má více hodných bakterií a méně kvasinek a není na chuť tak "octový". Ve vodním kefíru i kombuše může vzniknout malé množství alkoholu.  V čerstvě vyrobeném vodním kefíru je jeho obsah nejnižší (mělo by odpovídat nealku okolo 0,5 %). Obsah alkoholu může s dobou fermentace růst a při delším skladování může být až 1 - 1,5 %.

Vodní kefír jako základ pro všechny zdravé limonády
Domácí limonády s vodním kefírem jsou plné probiotik. Vodní i kokosový kefír může být základ do bezmléčných smoothies, kaší fermentovaných přes noc nebo nepečených dezertů. Tady najdete kopu receptů.
Dávkování vodního kefíru
Pít ho můžete denně. Jestli jste ho ještě nepili, začněte postupně, ať si střeva na příval těch hodných bakterií zvyknou. Navyšovat můžete třeba na 0,5 litru denně, to necháme na vás. Perfektně funguje 100 - 200 ml sklenice vodního kefíru 3x denně k jídlu.
Obsah

1 sáček s 5 g vodních kefírových kultur
Z 1 sáčku připravíte postupně během cca 3 týdnů až 10 litrů vodního kefíru. 
Každých 24 - 72 hodin vám vznikne litr kefíru, takže 3 týdny nepřetržitě fermentujete a vychutnáváte si čerstvý kefír.

Složení - obsah sáčku s kefírovými kulturami

Hnědý cukr jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Saccharomyces, Acetobacter, Kluyveromyces).

Hotový vodní kefír obsahuje probiotické kultury, zbytkový cukr, vitamíny, minerály a dle podmínek fermentace malé množství alkoholu (0 - 1,5 %). Zbytkový cukr vycházel v laboratoři orientačně okolo 10 - 20 g na 1 litr kefíru (pro srovnání: vypijete-li denně 0,5 l vodního kefíru, odpovídalo by to cukrem asi 100 ml coca coly, avšak vliv přírodního fermentovaného nápoje a chemické sodovky na zdraví se moc srovnávat nedá).
Může obsahovat stopy mléka. Produkt je zcela veganský, avšak musíme uvádět možné stopy mléka, jelikož se produkt zpracovává na místě, kde se nachází také mléčné produkty. 

Příprava vodního kefíru

Nachystejte si

1,15 l patentní WUGI sklenici  (Pozor při přípravě v jiných sklenicích z tenkého skla! Při přípravě kefíru vzniká v nádobě tlak a může vám prasknout!)
1 l vody (filtrované, několik hodin odstáte nebo převařené a vychladlé)
3 polévkové lžíce cukru (klasický bílý, hnědý, třtinový) či sirup bez konzervantů (např. javorový) - pozor u kokosového cukru, nepoužívejte samotný, přidávejte pouze menší množství k obyčejnému cukru
vhodné přidat - hrst sušeného nesířeného nebo lyofilizovaného ovoce a plátek oloupaného citronu

Kromě oslazené vody zkuste také přípravu z kokosového mléka či vody, ovocných šťáv a dalších. Inspirujte se v receptech.
Sklenici na přípravu kefíru pořádně vymyjte a vysušte, aby se kefírové kultury nepoškodily horkou vodou nebo zbytky čisticích prostředků. Při přípravě ji plňte vždy maximálně 2 cm pod okraj. Čím více místa necháte, tím více vám kefír může naperlit! 
Prvotní příprava vodního kefíru

Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do vody s cukrem (o teplotě max. 29°C). Přidejte sušené ovoce a citron. Dobře promíchejte a sklenici uzavřete. Směs ponechte stát celkem 48 hodin při pokojové teplotě. POZOR! V láhvi vzniká při fermentaci tlak a je třeba ji každý den 1-2x otevřít. Pro přípravu používejte pouze pevné sklenice (WUGI sklenici).
Po 48 hodinách je vodní kefír hotový. Citrón můžete do kefíru vymačkat, ovoce odstraňte. Pro přípravu další várky si nechte stranou 200 ml kefíru. Zbylý kefír můžete pít samotný nebo ochucený sirupem, džusem, ovocem, bylinkami či kořením. V případě potřeby uchovávejte v lednici a spotřebujte cca do týdne.

Opakovaná příprava vodního kefíru

Na přípravu další várky použijte 200 ml hotového kefíru, až 800 ml vody a 3 lžíce cukru. Můžete přidat citrón a sušené ovoce. Směs dobře promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 až 72 hodin (24 hodin pro sladší chuť, s dobou postupně sladkost klesá).
Pomocí 200 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 10x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách, kvalitě vody (chlor a jiné látky ve vodě) i typu použitých surovin pro přípravu. Práci kefírových kultur podpoříte lyofilizovaným ovocem - navíc kefíru dodáte skvělou chuť. Zůstává-li kefír sladký a ještě neproběhlo 10 opakování, přidejte kulturám ovoce, sklenici nechte naplněnou jen ze 2/3 a dejte kulturám čas na práci navíc. Pokud vám již kefír zůstává sladkou vodou, použijte nový sáček.

Ještě jste hladoví po informacích? Mrkněte se na Tipy ke kefíru aneb nejčastější otázky. Také jsme pro vás vytvořili základní tipy pro bezproblémové kefírování, které najdete přiložené také vevnitř balení.

Skladujte v LEDNICI (příp. v chladu do 20°C).
Země původu: EU
Dovozce: UNIBIOM s.r.o.

Minimální dobu trvanlivosti garantujeme nejméně 7 měsíců od dodání.
Zobrazit více

Parametry

Hmotnost 20 g
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky