Popis
Wugi Vodní kefírové kultury testovací sáček 5 g
Vodní kefír je lehce perlivý, osvěžující nápoj s minimem zbytkového cukru. Tyto kultury vykouzlí čerstvý vodní nebo třeba kokosový kefír!Vodní kefír WUGI je nejen pro vegany a sportovce, ale je především pro ty, kteří chtějí obměnit mléčnou klasiku.
Zdá se vám balení malé? Dává to smysl. Držíte v ruce okem neviditelné mikroorganismy. Makají ale o sto šest a vytvoří vám až 30 litrů kefíru téměř na čtvrt roku.
Obsah 1 balení: 1 sáček s 5 g vodních kefírových kultur.
Složení: Hnědý cukr jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Saccharomyces, Acetobacter, Kluyveromyces). Může obsahovat stopy mléka.
Jak kefír vzniká?
Vodní kefír vzniká fermentací (zjednodušeně kvašením) kefírových kultur ve vodě, kokosové vodě či mléce nebo ovocné šťávě. Kefírové kultury se krmí cukrem ve sladkém nápoji, mění ho na bublinky (oxid uhličitý), kyselinu octovou a mléčnou a další látky. Přitom kultury zůstávají živé v nápoji.
Připomíná vám popisem kombuchu?
Je to její bratranec. Oba jsou to fermentované nápoje, ale přeci jen je každý jiný. Na rozdíl od kombuchy obsahuje vodní kefír jiné kultury - má více bakterií a méně kvasinek, nechutná tak "octově" a ve vodním kefíru z WUGI kultur se netvoří prakticky alkohol (pod 0,1 %). To taková kombucha klidně 1 % mít může. Vodní kefír si zamilují děti.
Příprava: Z každého sáčku postupně během cca 3 týdnů připravíte až 10 litrů vodního kefíru, z celého balení až 30 litrů. Každých 24 - 72 hodin vám vznikne litr kefíru, takže balení vám vydrží téměř čtvrt roku nepřetržité přípravy kefíru. Klidně se ale mezi jednotlivými sáčky můžete udělat od přípravy pauzu.
Nachystejte si:
1,15 l sklenici
1l vody (převařené a vychladlé)
3 polévkové lžíce cukru (jakýkoli druh), či javorového sirupu
vhodné přidat hrst sušeného nesířeného nebo lyofilizovaného ovoce a plátek oloupaného citronu
Kromě oslazené vody zkuste také přípravu z kokosového mléka či vody, ovocných šťáv a dalších.
Sklenici na přípravu kefíru pořádně vymyjte a vysušte, aby se kefírové kultury nepoškodily horkou vodou nebo zbytky čisticích prostředků. Při přípravě ji plňte vždy maximálně 2 cm pod okraj. Čím více místa necháte, tím více vám kefír může naperlit!
Příprava na poprvé
Vsypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do vody s cukrem (o teplotě max. 29°C). Přidejte sušené ovoce a citron. Dobře promíchejte a sklenici uzavřete. Směs ponechte stát 48 hodin při pokojové teplotě.
Po 48 hodinách je vodní kefír hotový. Citron můžete do kefíru vymačkat, ovoce odstraňte. Pro přípravu další várky si nechte stranou 200 ml kefíru. Zbylý kefír můžete pít samotný nebo ochucený sirupem, džusem, ovocem, bylinkami či kořením. V případě potřeby uchovávejte v lednici a spotřebujte cca do týdne.
Opakovaná příprava
Na přípravu další várky použijte 200 ml hotového kefíru, až 800 ml vody a 3 lžíce cukru. Můžete přidat citron a sušené ovoce. Směs dobře promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 až 72 hodin (24 hodin pro sladší chuť, s dobou postupně sladkost klesá).
Pomocí 200 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 10 x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách, kvalitě vody (chlor a jiné látky ve vodě) i typu použitých surovin pro přípravu. Práci kefírových kultur podpoříte lyofilizovaným ovocem - navíc kefíru dodáte skvělou chuť. Zůstává-li kefír sladký a ještě neproběhlo 10 opakování, přidejte kulturám ovoce a sklenici nechte naplněnou jen ze 2/3, jinak použijte nový sáček.
Povolená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Dle současné legislativy EU nejsme oprávněni uvádět podrobnější informace, které by ve vás mohli vzbudit dojem zdravotního, nebo léčebného účinku. Nesmíme již uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky, pokud se nejedná o registrovaný lék farmaceutickou firmou.
Země výroby: EU
Skladování: Skladujte kultury V LEDNICI nebo při maximální teplotě 20°C, letní teploty je mohou poškodit. Minimální dobu trvanlivosti garantujeme 9 a více měsíců od dodání.
Výrobce: Wugi