Popis
Bioharmonie Cizrna římský hrách 3kg
Cizrna je velmi výživná luštěnina příbuzná hrachu. Často nazývána jako římský hrách. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Baculatá semena cizrny mají jemnou oříškovou chuť.Cizrna dodává tělu velké množství energie, také je významná, ostatně jako i jiné luštěniny, v obsahu proteinů (bílkovin). Také je důležitým zdrojem vitamínů skupiny B (B2, B6, B15) a kyseliny listové, která se zejména podílí na správné funkci nervové soustavy a u těhotných na správném vývoji plodu. Z minerálů je velmi bohatá na železo, má ho až 3× více než je ho v mase, to je důležité zejména pro lidi trpící chudokrevností (anemií). Dále jsou z minerálů nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, vápník a zinek. Dalším bonusem je fakt, že vláknina z cizrny zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve a sama cizrna cholesterol neobsahuje. Díky všem těmto vlastnostem je vhodná nejen pro dospělé, ale zejména pro děti a těhotné ženy, a také pro lidi trpící stresem, depresemi a zvýšenou hladinou cholesterolu. Přínos cizrny pro zdravé srdce spočívá i v obsahu kyseliny listové, které snižuje v krvi složku zvanou homocystein, jejíž nadbytek přináší riziko infarktu myokardu.
Jediné negativum cizrny, obdobně jako i u jiných luštěnin, jsou antinutriční látky, ovlivňující stravitelnost, které lze eliminovat namáčením a tepelným zpracováním semen. Cizrna lze klíčit. Naklíčená cizrna pak má ještě vyšší obsah živin.
Cizrna se používá na přípravu polévek, na saláty, kaše, pomazánky, či jen jako příloha. Výborná chuť cizrny se zhodnotí jejím naklíčením. Naklíčená cizrna lze použít stejně jako vařená do pomazánek, salátů, jako příloha, nebo třeba jen tak s chlebem.
Nutriční hodnota ve 100g: Energie: 1540 kJ (388kcal), bílkoviny: 20,8g, sacharidy: 44,5g, tuky: 5,5g
Složení: hrách římský cizrna - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše do 75%.
Parametry
Výrobce | Pro-bio |
Hmotnost balení | 3000 g |
Druh luštěniny | cizrna |
Bio | ano |