0 %
(0 hodnocení)
Vital Country
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky
0 %
(0 hodnocení)
Vital Country
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky

Popis

Vital Country Quinoa černá 0,5 kg

Quinoa černá

Quinoa neboli merlík chilský je jednoletá rostlina dorůstající 1 – 2 metrů. Květy má zbarvené žlutě, bíle, růžově až vínově. Krásné květenství roste do tvaru trsu hroznového vína. Plodem je nažka, která obsahuje semínko. To připomíná tvarem čočku a je jen 1 – 2,6 mm malé. Mohou mít barvu bílou, červenou, hnědou, černou (nejčastější varianty na trhu), ale i žlutou, fialovou či oranžovou. Původně ji lidé pěstovali už před 5000 lety, a to zejména v Andách, Bolívii, Peru a Chile. V 16. století se quinoa téměř přestala pěstovat. Ve 20. století se vzrůstajícím zájmem o zdravou výživu se opět dostala na výsluní.

Většinu quinoy tvoří škrob (60%) a bílkoviny (až 15%). Obsahuje rovněž větší množství nerozpustné vlákniny. Její glykemický index je nízký (zvyšuje pomalu hladinu cukru v krvi), takže si ji mohou v omezeném množství dopřát i diabetici. 23% pak tvoří všechny esenciální aminokyseliny, takže je velmi vhodná pro vegetariány a vegany. Zbytek quinoy pak tvoří menší obsah cukrů a tuků, především ty nenasycené. Samozřejmě je v ní i řada důležitých látek. Vitamíny B1, B2, C, E, kyselina listová, betakaroten i antioxidanty. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan i zinek. Quinoa je přirozeně bezlepková, takže je vhodná pro celiaky. Ale také pro všechny se zájmem o zdravou výživu.

jak chutná černá quinoa

Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější. Quinou lze konzumovat v jakémkoliv množství, stejně jako jiné obiloviny. Její výhodou je právě přirozená bezlepkovost.

Použití

Quinoa je v kuchyni variabilní stejně jako jáhly, pohanka či kuskus. Uvařit z ní můžete kaši na sladko i naslano. Přidat ji můžete do zeleninových i ovocných salátů. Vytvořit z ní můžete i vynikající koláče! No a pro děti je jako dělaný quinoa pudink, po němž se budou zaručeně olizovat. Použít ji můžete místo těstovin do polévky. No a v neposlední řadě ji můžete použít také jako chutnou přílohu k masu. Plnit s ní můžete zeleninu, tu pak zapéct a máte rychle připravenou lehkou večeři. Quinou můžete použít zkrátka na řadu způsobů a vždy bude chutnat výtečně.

Příprava

Příprava quinoy není nijak náročná ani dlouhá. Před samotným vařením je vhodné ji párkrát propláchnout vroucí vodou nebo minimálně na 10 min. namočit (vodu poté slijte). Tím quinou zbavíte případné hořkosti. Na 1 hrnek quinoy je potřeba 2 hrnků vody. Pak ji stačí vařit 15 – 20 minut. Hotová by správně měla být nadýchaná a při konzumaci jemně křupat.

Recept - Jahodový quinoa pudink

Na 4 porce si připravte: 3 šálky plnotučného mléka, 1 šálek smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, čtvrt šálku cukru krupice, špetku soli, 1 šálek quinoy, nakrájené jahody, javorový sirup

Jak na to: Quinou propláchněte. Do menšího kastrolu vlijte mléko a smetanu. Lusk rozkrojte podélně, odstraňte semínka a přidejte je do kastrůlku. Přisypte do něj také cukr, quinou a sůl. Přiveďte k varu, poté přikryjte poklicí a na mírném ohni vařte 30 min. Během vaření promíchejte, aby nevznikl škraloup. Jakmile se mléko vsákne a směs zhoustne, přelijte do misek a nechte částečně vychladnout. Ozdobte jahodami a zakápněte javorovým sirupem. Podle chuti také můžete přidat nasekané mandle či pistácie. Voalá, vynikající pudink je na světě.

Složení

Quinoa černá (Merlík chilský)

Země původu

Bolívie

Skladování

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 % 

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Vital Country
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky