Popis
Nutristar Glukóza 1000 g
Glukóza, hroznový cukr, nazývaný také dextróza je tak zvaný monosacharid a v společenství ostatních cukrů zaujímá zcela výjimečné postavení. Skládá se z té nejjednodušší molekuly, která se již nedá dále štěpit a pouze a jednoduše prochází přes střevní stěnu okamžitě do krve. A to je obrovská výhoda, kdy po vypití roztoku glukózy se hladina krevního cukru díky tomu velmi rychle - v průběhu několika minut - a razantně zvýší. A nejednou se cítíme nabití energii a jsme schopni v posilovně doslova „ohýbat železa", že trénink má úplně jinou kvalitu a intenzitu snad ani není třeba dodávat... A co uděláme po tréninku? Opět použijeme glukózu – to je ta nejvhodnější doba pro její využití. Pokud jsme poctivě trénovali (nebo třeba šlapali několik hodin na kole), tak energetické zásoby jsou vyčerpány a my nutně - a to nejlépe ještě v posilovně - potřebujeme obnovit svalový glykogen, ten totiž není nic jiného než propojený velký počet molekul glukózy. Množství použité glukózy by mělo být přímo úměrné délce a intenzitě tréninku, tedy stavu vyčerpanosti a může se pohybovat až kolem 1 gramu na 1 kg tělesné váhy. Doporučuji zároveň použít i syrovátkový proteinový koncentrát (například Whey protein 80) v dávce 30 až 40 gramů, protože kombinace proteinů a glukózy převyšuje efekt samostatně podaných cukrů... Co se vlastně po tréninku díky příjmu glukózy děje? Jak již jsem popsal, dochází k okamžitému vstřebání a prudkému zvýšení krevního cukru (hyperglykémie) – a teď nastane jev, který nazýváme inzulinová anabolizace: téměř okamžitá reakce hormonu inzulinu, který glukózu doslova vytáhne z krevního oběhu do svalové buňky a tím zajistí obnovu svalového glykogenu. A co víc – dojde k superkompenzaci – tedy nejenom k obnovení, ale i k navýšení energetických zdrojů oproti původnímu stavu. Výsledek? Naše trénovanost se takto neustále zvyšuje a my máme více a více energie...Glukóza je opravdu pro náš organismus nepostradatelná a její minimální denní potřeba je kolem 150 gramů. A jen samotný mozek ji spotřebuje celých 25%, protože je jediným zdrojem jeho výživy (a pak se nedivte, že jste při hypoglykemii tak unavení). Ovšem to zdaleka neznamená, že toto množství máte také zkonzumovat! Organismus si v podstatě veškerý přijatý cukr dokáže přeměnit na glukózu, včetně toho nejobvyklejšího, tedy řepného (ten se ovšem jako disacharid musí poměrně složitě trávit). Výhodou glukózy je i skutečnost, že je o 20% méně sladivá oproti řepnému cukru a tím ji můžeme použít větší množství, aniž by byl nápoj přeslazený. Nejenom vodu, ale i čaj, káva (kombinace s kofeinem je velmi vhodná) nebo mléko můžeme použít jako rozpouštědlo glukózy. Těsně před tréninkem, i v jeho průběhu, když se dostaví krize (v terénu můžete ideálně použít rozpustné tablety Big Shock), ale hlavně po tréninku, je použití glukoźy téměř nezbytné. Pokud chcete dosáhnout optimálního zotavení, tak mějte glukózu vždy „po ruce"!
Upozornění:
Skladujte v suchu
Průměrné nutriční informaceve 100 g
Energetická hodnota1700 kJ
Energetická hodnota400 kCal
Sacharidy - uhlohydráty98 g
Parametry
Výrobce | Nutristar |
Hmotnost | 1000 g |