Nutsman Quinoa bílá 1 kg
Složení: quinoa bílá Země původu: Peru/ Španělsko Merlík čilský, či quinoa, je rostlina, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina. Využití: Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií. Také se z nich připravuje pálenka „chica“. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu. Merlík má poměrně nízký glykemický index, díky kterému je quinoa vhodnou potravinou pro diabetiky. V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahujících velmi vysoké procento bílkovin. Použití v kuchyni: Quinoa je svěží a lehká alternativa rýže či jiné přílohy. Připravíte ji za chvilku a v kuchyni má široké využití (přílohy, saláty, nádivky, nákypy). Neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná. - příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám - do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině - náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů - karbanátky a placičky - nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží