0 %
(0 hodnocení)
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky
0 %
(0 hodnocení)
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky

Popis

Profikoření Kyselina citrónová monohydrát E330, potravinářská 1 kg

Kyselina citrónová E330
Kyselina citronová je důležitá látka využívaná v potravinářství, především pro svoji schopnost regulovat kyselost a zásaditost potravin. Je důležitá také při konzervaci potravin, protože zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní.
Tato kyselina se používá nejen v potravinářství, ale je všestranným pomocníkem v domácnosti.
Vzhled a barva: Bílý krystalický prášek
Specifikace: slabá kyselina o koncentraci 99,5% až 101%.
Výskyt a získávání: Vyskytuje se přirozeně v citrusových plodech, jako jsou citrony, limetky, pomeranče nebo grepy.
Vyrobit ji lze několika způsoby. Přírodním způsobem lze kyselinu získat ze šťávy citrusů fermentací surového cukru. Běžně je však využívána průmyslová výroba, která používá plísňovou kulturu Aspergillus niger a sacharózu. Po přidání hydroxidu vápenatého vznikne sůl, z níž se díky kyselině sírové získá konečná kyselina citronová.
Použití v potravinářství:

v potravinách má schopnost regulovat kyselost a zásaditost
zabraňuje růstu bakterií, plísní a kvasinek, proto se používá jako konzervant
v tucích zabraňuje žluknutí a vzniku nežádoucí barvy
používá se do nealkoholických nápojů, džusů, vín, instantních nápojů
používá se jako konzervant do marmelád, džemů, sirupů
zpomaluje hnědnutí ovocných plodů
na dochucení ovocných salátů, kompotů

Použití v domácnosti:

odstraňuje vodní kámen v rychlovarných konvicích, kávovarech
odstraňuje skvrny a nečistoty, eliminuje pachy
odstraní skvrni od rzi, inkoustu
vyčistí vodovodní bakterie
vyčistí připáleninyv nerezovém hrnci
vyčistí nečistoty, kapky od deště a čmouhy z vašich oken
při praní provoní Vaše prádlo

Recept:
Malinový sirup
5kg malin, 2 litry vody, 50g kyseliny citrónové, cukr

Maliny dáme do hrnce, rozmačkáme a přidáme vodu a kyselinu. Promícháme, povaříme a postavíme na dva až tři dny do studena. Ovocnou kaši nalijeme do látkového sáčku, necháme prokapat. Dáme na oheň, přidáme cukr, zahříváme a sbíráme pěnu. Nevaříme. Až se cukr rozpustí, plníme do lahví.
 
Odvápňování varných konvic:1 – 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustíme v 1 l vody a konvici naplníme do výše vápenné usazeniny. Krátce povaříme a nechat 30 min působit. Poté pořádně vypláchneme vodou. 
Odvápnění pračky:6 – 8 polévkových lžící kyseliny citrónové dáme do bubnu a spustíme program na 95°C (samozřejmě bez prádla).
Odstranění připálenin z nerezového nádobí:2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustíme v hrnku vody a v pánvi, popř. hrnci několik minut vaříme. Řádně umyjeme vodou. 
Odvápnění sprchových hlavic a vodovodních kohoutků:3 – 5 polévkových lžíc kyseliny citrónové rozpustíme v 1 l teplé vody, díly položíme do tohoto roztoku a necháme delší dobu působit, popř. díly tímto ošetřit. Řádně opláchneme. 
Odstranění vápena, cementu a sádry z povrchu:3 – 6 lžící kyseliny citrónové rozpustíme v 1 l vody a povrch tímto otřeme. Řádně omýt vodou. 

Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Zobrazit více
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
Zobrazit další nabídky