Popis
Šmajstrla Pohanková celozrnná mouka 500 g
Pohanková je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, v bezlepkových potravinách slouží jako pojivo. Svoji hrubostí odpovídá polohrubé mouce.Vhodná také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti.
Naše ověřené bezlepkové recepty
Pohankové palačinky
Ingredience: 1 vejce, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 500 ml mléka, 200g pohankové mouky, 20g celozrnné mouky (nemusí být), olej na smažení, marmeláda na potření.
Příprava: vejce, cukr a sůl s částí mléka rozšleháme, přidáme mouku a postupně ředíme mlékem do hustoty palačinkového těsta. Těsto necháme 30min odpočinout. Nahřejeme pánev, vymažeme ji tukem a naběračkou na ni lijeme těsto. Smažíme z obou stran. Hotové potíráme marmeládou a stočíme do ruličky.
Bramborové šišky s mákem (porce pro 2 osoby)
Ingredience: 300g ve slupce uvařených, oloupaných brambor, 150g pohankové mouky, 1 vejce, sůl, rozpuštěné máslo, cukr, namletý mák.
Příprava: brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupáme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme dlouhou „žížalu“, kterou nakrájíme na šišky a vaříme ve vroucí osolené vodě až 3 min po vyplavení.
Z těsta se dají dělat také taštičky plněné povidly.
Tvarohový beránek (bábovka)
Ingredience: 250g cukru krupice, 250g rostlinného tuku (Hera, Zlatá Haná) + na vymazání, 3 vejce, 250g tvarohu (tučný z vaničky), 250g pohanková mouka, 3 lžíce kakaa (nemusí být), ½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), pohanka krupice nebo pohanková kaše na vysypání formy, možno přidat ořechy, rozinky.
Příprava: Předehřejte troubu na 170°C. Do mísy dejte tuk, cukr a utřete elektrickým šlehačem do světlé pěny. Poté zašlehejte postupně vejce. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte pohankou kaší, popř. pohankovou krupicí a vlijte těsto. Pečte dozlatova. V průběhu pečení zakryjte pečicím papírem, pokud by uprostřed ještě nebyla upečená a na povrchu už ano.
„Prošívaná deka“ nebo také „Tvarohová peřina“ (buchta na plech)
Ingredience na těsto: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky pohankové mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, ½ bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), ½ hrnku slunečnicového oleje, ½ hrnku vlažné vody.
Ingredience na tvarohový dekor: 2 tvarohy (tučné z vaničky, stačí i jeden), 1 vejce, 3 lžíce cukru krupice, ½ sáčku vanilkového pudingu (Alnatura - bezlepkový z dm drogerie).
Příprava těsta: 4 žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáváme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva, vodu, olej. Na závěr vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem.
Příprava tvarohového dekoru: tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a pudingem.
Těsto na plechu nazdobíme a pokreslime tvarohovým dekorem (můžeme dát do sáčku, ustříhneme rožek a nakreslit mřížky). Pečeme 35 min na 180°C.
Parametry
Výrobce | Šmajstrla |
Množství | 500 g |
Druh | pohankové |
Bezlepkové | ano |
Celozrnné | ano |
Bio | ne |