Popis
Wolfberry Ghí máselný tuk 400 ml
Ghí - přepuštěné másloMáselný tuk, kterému se dnes říká podle indické kuchyně ghí, není žádnou novinkou ani v českých luzích a hájích. Naše babičky, nebo slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, mu říkaly přepuštěné máslo nebo šmolc. Oceňovaly především to, že díky absenci vody a bílkovin nežlukne, takže v dobře uzavřené nádobě vydrží na chladném a temném místě i několik měsíců.
Ghí je čistý tuk, který se připravuje velice pomalým přepouštěním másla. Při této proceduře se z másla odpařuje voda, ale i vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukry a další látky, které obsahuje běžné máslo. Výsledným produktem je opravdu čistý tuk, který má žlutou barvu a lahodnou máslovou vůni i chuť s mírně nasládlým, ořechovým podtónem.
Ghí se sice vyrábí z másla, ale díky zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Díky této vlastnosti si ho mohou, po poradě s lékařem, dopřát i lidé, kteří mají rádi chuť másla, ale trpí alergií na některou z mléčných složek.
Další z jeho neocenitelných vlastností je velmi vysoký bod zápalnosti, který se pohybuje okolo 240°C. Této schopnosti je dosaženo právě díky tomu, že při přepouštění másla jsou odstraněny všechny jeho příměsi. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek obsažených v tucích s nižším bodem kouřivosti a k jejich škodlivému uvolňování do potravin.
Wolfberry ghí je vyráběno z mléka z českých farem, které se při péči o svou půdu a kravičky obejdou bez pesticidů, průmyslových hnojiv, nebo jiných chemikálií. Při jeho výrobě se nepoužívá umělých dochucovadel, barviv ani aroma, takže zákazník dostane ghí opravdu v jeho přirozené barvě, chuti a vůni.
Výživové údaje na 100 g
Energie
3700 kJ / 883 kcal
Tuky
99,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny
67,4 g
Sacharidy
0,1 g
z toho cukry
0,1 g
Sůl
0 g
Skladování
V uzavřené nádobě na chladném a temném místě minimálně 12 měsíců.
Při teplotě do 20°C můžete ghí skladovat i mimo lednici.
Parametry
Výrobce | Wolfberry |
Bio | ne |